TV

Tom Alandh har gjort tre dokumentärfilmer om mig. Se dessa här.
Det svåra livet

Första gången dokumentärfilmaren Tom Alandh såg mig var på Karlaplan på Östermalm i Stockholm. Det var februari och bitande kallt. Jag stod och sålde de hemlösas egen tidning, för någon bostad hade hon inte haft på flera år. Ändå såg jag märkvärdigt stark ut, trots att det var lätt att se att jag levt ett hårt liv.

Vid Karlaplan står jag och Gunnar och säljer Situation Sthlm, de hemlösas egen tidning. På 70-talet levde de ihop några år och fick en dotter. Men sen tog droger och alkohol över och de gick skilda vägar i eländet och nu är det länge sedan vi hade en egen bostad, en egen säng, en dörr att stänga om sig.

Se film »

Det nya livet

Jag fyller femtio nästa gång. Större delen av sitt vuxna liv har jag varit drogmissbrukare och bostadslös, tillbringat år av nätter i portar och trappuppgångar, källare och soprum. Misshandlad av män och myndigheter. Underläget är totalt och skammen och ångesten svår att dölja.

Det nya livet är en film om drömmar och längtan, sorg och glädje. Om att orka vara en alldeles vanlig människa. En dokumentär full av ögonblick, fotograferad av Björn Henriksson och redigerad av Karin Elander, samma team som Tom Alandh arbetat 

Se film »

Leva Livet

Jag är ett levande bevis på att det aldrig är för sent. Efter att i 35 år ha levt ett hårt liv med knark, sprit och hemlöshet, lyckades jag till slut bli drogfri. Nu lever jag mitt liv långt från Stockholm. Hur mår jag idag och hur har det gått för mina två barn, som de sociala myndigheterna tog ifrån mig när de var små? I tio år har Tom Alandh följt mig och min familj. Leva livet är den tredje och sista filmen om mig.

I den tredje filmen, Leva livet, har jag nått mitt mål. Jag har ett jobb, utbildning, körkort och ett eget hem långt ifrån de prång i Stockholm där jag en gång brukade sova. Men hur har mitt liv påverkat mina barn, som växte upp i fosterhem och som nu är vuxna och har egna liv? Och hur mår min mamma Ann-Marie, som alltid fanns där för min familj?

– Det har varit en spännande resa och ett stort privilegium för mig att få följa Pia och hennes familj under de här tio åren, säger Tom Alandh.
Svensk dokumentär från 2010.

Se film »

Det sköra livet

Fjärde filmen om Pia. Vad hände med Pia Sjögren? Hon som i trettio år levt det hårda livet. Med missbruk och hemlöshet och män som slog. Som stod och sålde Situation Sthlm när Tom Alandh träffade henne första gången 2001. Och vad hände med hennes mor Ann-Mari, som i hela sitt liv kämpat för sin dotter? Och vad hände med Pias två barn? Nu finns svaren. Resan med Pia är över. Efter nästan tjugo år. Filmen är i två delar.

Se filmerna:
Åren 2011 – 2014 »
Åren 2014 – 2020 »

Gomorron Sverige

Den 11 januari 2012 var jag med i Gomorron Sverige och pratade om hemlöshet.

Se inslag »